Red Army

Gabe Polsky
 
Red Army on dokumenttielokuva Neuvostoliiton legendaarisesta jääkiekkomaajoukkueesta. Se on myös paljon enemmän. Ohjaaja Gabe Polsky valottaa joukkueen, ja varsinkin sen kapteenin ja ykkösketjun, vaiheiden kautta kiinnostavasti kylmää sotaa ja urheilua propagandan välineenä. Viihdyttävä paketti historiaa sopii myös niille, jotka eivät jääkiekosta perusta.
 
Jääkiekon asema Neuvostoliitossa oli vankkumaton. Kun maajoukkue pelasi hyvin, se nähtiin merkkinä kommunismin ylivertaisuudesta. Elokuvan arkistomateriaalissa lapsikuoro laulaa venäjäksi, että pelkurit eivät kiekkoa pelaa.
 
Dokumentin keskushenkilö on joukkueen entinen kapteeni Slava Fetisov. Kiekkolegendalla on myös katkeria muistoja loiston vuosista. Treenileirit kestivät 11 kuukautta, kotona oltiin kuukausi. Kiekkomatkoilla mukana matkusti KGB-agentti, joka vahti potentiaalisia loikkareita.
 
Ikävien muistojen vastapainona korostuu tiimihenki. Elokuvassa havaitaan, että Punakoneen ykkösketjun iskiessä jäälle urheilu muuttui taiteeksi.
 
Katariina Rönnqvist
 
 

USA/Russia 2014. Edge Entertainment
 
Käsikirjoitus/Script: Gabe Polsky * Kuvaus/DOP: Svetlana Cvetko, Peter Zeitlinger * Leikkaus/Editor: Eli Despres, Kurt Engfehr * DCP source: Edge Entertainment * Kieli/Language: English, Russian, subtitles in English * Kesto/Duration: 85 min * Ikäraja/Age limit: 7
 
LA 28.3. KLO 16:00 BIO REX
SU 29.3. KLO 19:00 MAXIM 1