Gentlemen

Mikael Marcimain
 
Gentlemen on viime vuosien yltäkylläisin ruotsalaistuotanto, joka on silattu upeilla puvuilla, autoilla ja lavastuksilla. Klas Östergren on antanut nimensä tarinan keskushenkilölle ja useilla tapahtumilla on todellisuuspohjaa. Marcimain pitää alkupuolella huimaa vauhtia yllä vyöryttäen esiin yhä uusia henkilöitä ja villejä juonenkäänteitä.
 
Rikollisten putsattua Klasin asunnon hän joutuu töihin golfklubille. Nyrkkeilysalilla hän törmää salaperäiseen Henry Morganiin, joka pikaisen ystävystymisen jälkeen kutsuu Klasin asumaan kanssaan perimäänsä valtavaan asuntoon. Henry on nyrkkeilijä, jazzpianisti, säveltäjä, mahdollisesti vakooja, mutta ennen kaikkea elämästä nautiskeleva dandy. Hänen veljensä Leo on 14-vuotiaana löydetty runoilijanero, joka päihdekokeilujen ja mielisairaalan jälkeen muuttaa myös asuntoon. Kun mukaan heitetään vielä Henryn rakastettu Maud, tämän puoliso teollisuuspamppu Sterner, sodanaikainen salainen yhteistyö natsien kanssa ja tarinan vallaton sinkoilu ajassa edestakaisin, saadaan aikaan laaja ja polveileva kronikka 70-luvun Ruotsista.
 
Pekka Lanerva
 
 

Sweden 2014. SF Film
 
Käsikirjoitus/Script: Klas Östergren * Kuvaus/DOP: Jallo Faber * Leikkaus/Editor: Kristofer Nordin * Pääosissa/Cast: David Dencik, Sverrir Gudnason, David Fukamachi Regnfors, Ruth Vega Fernandez * Kopion lähde/DCP source: Wild Bunch * Kieli/Language: Swedish, subtitles in English * Kesto/Duration: 141 min * Ikäraja/Age limit: 12
 
LA 28.3. KLO 18:00 MAXIM 2
SU 29.3. KLO 20:45 MAXIM 2